3 Kasım 2011 Perşembe

Batırık Nasıl Yapılır?

Batırık
          Merhaba sevgili yemek tarifleri takipçisi aşcılarımız :) Bugün paylaşmak isteğim yemek tarifi birazcık garip gerçi yani aslında garip yanlış bir kelime oldu yöresel isim kullanılmasına alışkın olmayanlar için garip diyebiliriz.Bu paylaşacağım yemek tarifi karaman yöresine ait bir yemeğin ismi batırık.Evet biraz garip bir isim olarak gelebilir kulağınıza ama ön yargılı olmayın lezzetini hiç de batırmamış yani :) Bulgurla yapılan bu köfteler insanın ağzında dağılırken ismi aklınıza bile gelmiyor yani :) siz siz olun batırık'a ismine göre puanlama vermeyin onu sevgi dolu sofralarınızdan eksik etmeyin buyrun size kısa ve öz batırık tarifi.

 MALZEMELER
2,5 Su bardağı ince bulgur
3 Su bardağı ılık su
1,5 Su bardağı tahin
150 gr kuru soğan
3 Orta boy (250 gr)domates
1/2 yemek kaşığı domates salçası
6-7 adet yeşil soğan
1 demet maydanoz
1/2 Su bardağı limon suyu (isteğe bağlı artırılabilir
2,5 Tatlı kaşığı tuz
1,5 Tatlı kaşığı kırmızı biber
1,5 Tatlı kaşığı kimyon

HAZIRLANIŞI
Bulguru derin tepsiye koyunuz ve ılık suyla ıslatıp, kapağı kapatarak 20-25 dakika bekletin.
Soğanı soyup ince kıyın. Yeşil soğan ve maydanozu yıkayıp ayıklayın ve ince kıyın. Domateslerin kabuğunu soyup küçük doğrayın.
Bulgura kuru soğanı, salçayı, domatesi,kimyon ve kırmızı biberi katarak yumuşayıncaya kadar yoğurun. Tahini katıp tekrar yoğurun. Yeşil
soğan, maydanoz,tuz,limon suyu katıp karıştırın. Avuç içinde, parmaklar arasında sıkarak köfte şekli veriniz, marul(turşu veya domates salatasıyla da servis yapabilirsiniz) ile servis ediniz. Tarifi Seydi~ehir e aittir. Ermenekde batırık, dövülmüş ceviz içiyle, İçel de ise kinciyle(susamla) veya yer fıstığıyla yaparlar. Malatya -BATIRIK- denilen yiyecek bunlardan tamamen farklıdır.

NOT: Kış aylarında kurutulmuş domatesle yapılan batırığın tadı çok güzel olur

        Böyle güzel yemek tariflerinden sonra zayıflama konusunu açmak biraz gerip ama malumunuz biz aynı zamanda zayıflama ve diyet sitesiyiz.Zayıflama konusunda sıkıntı çeken ziyaretçilerimiz için Diyet Yüzük (tıkla-incele)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder